Gołąbek diamentowy

Gołąbek diamentowy   (Geopelia  cuneata)



 WYSTĘPOWANIE  :    Australia

WIELKOŚĆ około 18 cm

ROZRÓŻNIANIE PŁCI :   Samce posiadają większe i bardziej pomarańczowe obwódki wokół oczu. Tokują tylko samce.

ZACHOWANIE STADNE :   Ptaki bardzo spokojne, można trzymać z małymi astryldami. W okresie lęgowym samce mogą walczyć o samice i terytorim.

WARUNKI  UTRZYMANIA można hodować w klatce oraz wolierze zewnętrznej (od wiosny do jesieni)

TEMPERATURA   Ptaki ciepłolubne nie przetrzymają zimy w wolierze zewnętrznej.

ŻYWIENIE :   W żywieniu gołąbków stosuje się różne rodzaje prosa, kiełki, pokarm jajeczny. Uwielbiają mak. Gołąbki nie łuskają ziaren, dlatego powinny mieć zawsze dostęp do grubszego żwirku, który pomaga im w trawieniu.

HODOWLA I ROZMNAŻANIE :   Do rozmnażania gołąbków stosujemy koszyczki takie jak dla kanarków, gdzie ptaki znoszą gałązki i siano. Samiczka znosi dwa jajka i wysiaduje wspólnie z samcem. Po około 12 dniach wykluwają się młode, które4 na początku karmione są wydzieliną z wola samicy tzw. ptasim mleczkiem. Po następnych 14 dniach młode opuszczają gniazdo, ale nadal są karmione przez samca, samica w tym czasie wysiaduje już następne jajka.

MUTACJE:   Izabelowate, rudobrunatne, srebrne, białosterne i wiele innych jak również szeki.





Komentarze do tej strony:
Komentarz pochodzi od wikigrubas( wiktoria.zychlaonet.pl ), 03.11.2013, o 17:37 (UTC):
a ten ptak lata ?

Komentarz pochodzi od fawaz( q8birdshotmail.com ), 02.02.2013, o 22:30 (UTC):
hello sir am fawaz from kuwait am in germany now i want ask about diamond dove pied how many head you have for sale and how mutch price
thanks



Dodaj komentarz do tej strony:
Twoje imię:
Twój adres email:
Twoja wiadomość:

KONTAKT
 
Właściciel tej strony nie aktywował dodatku "Toplista"!
Reklama
 
POGODA
 
???
 
???
???
 
???
??
 
???
 
Dzisiaj stronę odwiedziło 2 odwiedzający
=> Chcesz darmową stronę ? Kliknij tutaj! <=