Zeberka australijska
Zeberka  (Poephila guttata)



WYSTĘPOWANIE  :  
 Australia

WIELKOŚĆ :  10-12 cm

ROZRÓŻNIANIE PŁCI :  
Samice jednolicie ubarwione, samiec kolorowy, w przypadku białych zeberek samca można odróżnić po intensywnie czerwonym dziobie i śpiewie.

ZACHOWANIE STADNE :   Zeberki bardzo dobrze czują się w większym stadzie gdzie wzajemnie stymulują się do lęgów,samce podczas sezonu lęgowego zaciekle bronią gniazda.

WARUNKI  UTRZYMANIA :  
Parkę zeberek można z powodzeniem utrzymywać w klatce. Dla większej liczby potrzebna jest woliera, ponieważ są to bardzo ruchliwe ptaki. Zeberki uwielbiają się kąpać .

TEMPERATURA : 
Jeśli mają zapewnione ocieplone pomieszczenie gdzie temperatura nie spada poniżej 0 to zimę mogą spędzić w wolierze zewnętrznej.

ŻYWIENIE : Różne rodzaje prosa, kanar, nasiona traw, owoce i warzywa.

ROZMNAŻANIE :  
Zeberki bardzo często budują gniazda w budkach dla papużek falistych, ale najbardziej odpowiednie są dla nich półotwarte budki. Do budowy gniazda używają siana piórek oraz innych miękkich materiałów. Samiczka znosi do 8 jajek, które wysiaduje przez około 12 dni, a po następnych 20 młode opuszczają gniazdo. Młode po opuszczeniu gniazda wyglądają jak samiczki.

MUTACJE:  Wyhodowano bardzo dużo odmian barwnych oraz zeberki z koronką.




Komentarze do tej strony:
Komentarz pochodzi od aneta( anetek48wp.pl ), 27.10.2014, o 15:52 (UTC):
moje zeberki budują gniazdo

Komentarz pochodzi od pokiloki( tymek202interia.pl ), 22.08.2014, o 12:51 (UTC):
[P]
Ludzie pomocy moja zeberka zniosła jajko i ni chce go wysiadywać co robi szybko odpiszcie na ten e-mail:
tymek202@interia.pl



Dodaj komentarz do tej strony:
Twoje imię:
Twój adres email:
Twoja wiadomość:

KONTAKT
 
Właściciel tej strony nie aktywował dodatku "Toplista"!
Reklama
 
POGODA
 
???
 
???
???
 
???
??
 
???
 
Dzisiaj stronę odwiedziło 5 odwiedzający
=> Chcesz darmową stronę ? Kliknij tutaj! <=