Gołąbek diamentowy

Gołąbek diamentowy   (Geopelia  cuneata)



 WYSTĘPOWANIE  :    Australia

WIELKOŚĆ około 18 cm

ROZRÓŻNIANIE PŁCI :   Samce posiadają większe i bardziej pomarańczowe obwódki wokół oczu. Tokują tylko samce.

ZACHOWANIE STADNE :   Ptaki bardzo spokojne, można trzymać z małymi astryldami. W okresie lęgowym samce mogą walczyć o samice i terytorim.

WARUNKI  UTRZYMANIA można hodować w klatce oraz wolierze zewnętrznej (od wiosny do jesieni)

TEMPERATURA   Ptaki ciepłolubne nie przetrzymają zimy w wolierze zewnętrznej.

ŻYWIENIE :   W żywieniu gołąbków stosuje się różne rodzaje prosa, kiełki, pokarm jajeczny. Uwielbiają mak. Gołąbki nie łuskają ziaren, dlatego powinny mieć zawsze dostęp do grubszego żwirku, który pomaga im w trawieniu.

HODOWLA I ROZMNAŻANIE :   Do rozmnażania gołąbków stosujemy koszyczki takie jak dla kanarków, gdzie ptaki znoszą gałązki i siano. Samiczka znosi dwa jajka i wysiaduje wspólnie z samcem. Po około 12 dniach wykluwają się młode, które4 na początku karmione są wydzieliną z wola samicy tzw. ptasim mleczkiem. Po następnych 14 dniach młode opuszczają gniazdo, ale nadal są karmione przez samca, samica w tym czasie wysiaduje już następne jajka.

MUTACJE:   Izabelowate, rudobrunatne, srebrne, białosterne i wiele innych jak również szeki.

KONTAKT
 
Właściciel tej strony nie aktywował dodatku "Toplista"!
POGODA
 
???
 
???
???
 
???
??
 
???
 
Dzisiaj stronę odwiedziło 20 odwiedzający
Ta strona internetowa została utworzona bezpłatnie pod adresem Stronygratis.pl. Czy chcesz też mieć własną stronę internetową?
Darmowa rejestracja