Zeberka australijska
Zeberka  (Poephila guttata)



WYSTĘPOWANIE  :  
 Australia

WIELKOŚĆ :  10-12 cm

ROZRÓŻNIANIE PŁCI :  
Samice jednolicie ubarwione, samiec kolorowy, w przypadku białych zeberek samca można odróżnić po intensywnie czerwonym dziobie i śpiewie.

ZACHOWANIE STADNE :   Zeberki bardzo dobrze czują się w większym stadzie gdzie wzajemnie stymulują się do lęgów,samce podczas sezonu lęgowego zaciekle bronią gniazda.

WARUNKI  UTRZYMANIA :  
Parkę zeberek można z powodzeniem utrzymywać w klatce. Dla większej liczby potrzebna jest woliera, ponieważ są to bardzo ruchliwe ptaki. Zeberki uwielbiają się kąpać .

TEMPERATURA : 
Jeśli mają zapewnione ocieplone pomieszczenie gdzie temperatura nie spada poniżej 0 to zimę mogą spędzić w wolierze zewnętrznej.

ŻYWIENIE : Różne rodzaje prosa, kanar, nasiona traw, owoce i warzywa.

ROZMNAŻANIE :  
Zeberki bardzo często budują gniazda w budkach dla papużek falistych, ale najbardziej odpowiednie są dla nich półotwarte budki. Do budowy gniazda używają siana piórek oraz innych miękkich materiałów. Samiczka znosi do 8 jajek, które wysiaduje przez około 12 dni, a po następnych 20 młode opuszczają gniazdo. Młode po opuszczeniu gniazda wyglądają jak samiczki.

MUTACJE:  Wyhodowano bardzo dużo odmian barwnych oraz zeberki z koronką.
KONTAKT
 
Właściciel tej strony nie aktywował dodatku "Toplista"!
POGODA
 
???
 
???
???
 
???
??
 
???
 
Dzisiaj stronę odwiedziło 19 odwiedzający
Ta strona internetowa została utworzona bezpłatnie pod adresem Stronygratis.pl. Czy chcesz też mieć własną stronę internetową?
Darmowa rejestracja