Katarzynka
Papużka prążkowana - Katarzynka (Bolborhynchus Lineola)



WYSTĘPOWANIE  : 
Ameryka Południowa oraz Środkowa

WIELKOŚĆ : około 17 cm

ROZRÓŻNIANIE PŁCI :  
Trudne do odróżnienia samce mają wyrażniejszy wzór na skrzydłach oraz więcej czarnych piór w okolicy ogona.

ZACHOWANIE STADNE :   Katarzynki to bardzo łagodne i tolerancyjne papużki , można bez problemu utrzymywać je w większej grupie jak i z innymi ptakami.
WARUNKI  UTRZYMANIA :  Nie nadają się do całorocznych wolier zewnętrznych, wrażliwe na niską temperaturę. Klatka powinna być przestronna zapewniająca możliwość swobodnego latania.

TEMPERATURA : 
Lubi ciepło, temperatura nie powinna spadać poniżej 0

ŻYWIENIE : Mieszanka dla małych i średnich papug, warzywa i owoce. 

ROZMNAŻANIE :  
Budka lęgowa dla katarzynek powinna być taka sama jak dla nimf, ponieważ w lęgu może być nawet 8 młodych. Inkubacja trwa średnio 22 dni a po kolejnych 30 opuszczają gniazdo. Młode po opuszczeniu gniazda wyglądają jak dorosłe ale ich upierzenie jest bardziej matowe.

MUTACJE:Wyhodowano kilka odmian barwnych szarą (fiołkową), fioletową, niebieską, oliwkowa, białą , kremową, oraz żółtą.

KONTAKT
 
Właściciel tej strony nie aktywował dodatku "Toplista"!
POGODA
 
???
 
???
???
 
???
??
 
???
 
Dzisiaj stronę odwiedziło 17 odwiedzający
Ta strona internetowa została utworzona bezpłatnie pod adresem Stronygratis.pl. Czy chcesz też mieć własną stronę internetową?
Darmowa rejestracja