Papużka falista

Papużka Falista (Melopsittacus undulatus)




Występowanie:
      Australia
 
Wielkość:   około 18 cm 

Dymorfizm płciowy:   wyraźnie widoczny u dorosłych osobników, nosówka samca ma zawsze kolor niebieski bądz granatowy u starszych samców, a u samiczek od białego do brunatnego.

Żywienie :   papużki te żywimy kilkoma rodzajami prosa, słonecznikiem, owsikiem siemiem lnianym, konopie podajemy w małych ilościach. Uwielbiają jabłka, gruszki oraz inne owoce a także marchew, liście mniszka , gwiezdnicę, oraz wszelkiego rodzaju kiełki.

Lęgi :     Już roczne ptaki z powodzeniem odbywają lęgi, inkubacja jaj trwa około 18 dni, ilość jaj może się wachać od 3 do nawet 10 w jednym lęgu, młode opuszczają gniazdo po około 35 dniach ale jeszcze przez dwa lub trzy tygodnie są dokarmiane przez rodziców. Należy pamiętać aby po trzech lęgach zabrać parze budkę lęgowa i dać samicy odpocząć , w przeciwnym wypadku może ona nie gniazdować w przyszłym roku lub nawet paść.

Utrzymanie:  Papużki te już na tyle dobrze przystosowały się do naszego klimatu, że bez problemu można je utrzymywac w wolierze zewnętrznej cały rok, jeśli tylko mogą schronić się przed wiatrem i mrozem w ocieplonym domku nocnym.

 Obecnie wyhodowano bardzo dużą ilość mutacji barwnych oraz mutację z koronką lub czubkiem . 

KONTAKT
 
Właściciel tej strony nie aktywował dodatku "Toplista"!
POGODA
 
???
 
???
???
 
???
??
 
???
 
Dzisiaj stronę odwiedziło 23 odwiedzający
Ta strona internetowa została utworzona bezpłatnie pod adresem Stronygratis.pl. Czy chcesz też mieć własną stronę internetową?
Darmowa rejestracja