Papuga tarczowa

Papuga Tarczowa (Barabanda) Polytelis swansonii

 

Występowanie na wolności Australia Południowo-Wschodnia długość ciała około 40 cm Wyrażny dymorfiżm płciowy u dorosłych ptaków. Samiec  posiada żółtą barwę na czubku głowy oraz pod dziobem a na karku pas czerwonych piór, samica cała zielona z kilkoma czerwonymi piórami na udach oraz różowo zabarwioną spodnią częścią ogona. Młode po opuszczeniu gniazda wyglądają jak samica, młode samce wybarwiają się po około 1,5 roku do dwóch lat. Barabandy są bardzo tolerancyjne i spokojne można je trzymać z innymi ptakami nawet mniejszymi, do lęgów przystępują w wieku dwóch lat, samica znosi średnio od 3 do 5 jaj.Okres inkubacji trwa średnio 25 dni w tym czasie samiec broni wysiadującej samicy tak zapalczywie, że czasami nawet uniemożliwia kontrolę gniazda. Młode opuszczają gniazdo po około dwóch miesiącach i jeszcze przez jakiś miesiąc są dokarmiane przez rodziców zanim się usamodzielnią. Para w ciągu roku zazwyczaj odbywa dwa lęgi. Barabandy karmimy mieszanką nasion dla średnich papug, podajemy owoce i warzywa. Barabandy uwielbiają latać dlatego nie nadają się do trzymania w klatkach, przeznaczona dla nich woliera powinna być dłuższa niż wyższa najlepiej o dł. 3.5 metra, mogą w niej przebywać przez okrągły rok.

KONTAKT
 
Właściciel tej strony nie aktywował dodatku "Toplista"!
POGODA
 
???
 
???
???
 
???
??
 
???
 
Dzisiaj stronę odwiedziło 17 odwiedzający
Ta strona internetowa została utworzona bezpłatnie pod adresem Stronygratis.pl. Czy chcesz też mieć własną stronę internetową?
Darmowa rejestracja